Co týden dal? Více než polovina nebankovních půjček porušila zákon

03.04.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Česká obchodní inspekce (ČOI) zjistila při kontrolách nebankovních subjektů poskytujících spotřebitelské úvěry porušení zákona ve více než polovině z 269 kontrol. Celkem uložila 160 pokut za více než sedm milionů korun. Nejčastěji porušovaly zákon internetové reklamy na úvěr. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Světové ceny potravin v březnu meziměsíčně klesly o zhruba 1,5 procenta, a dostaly se tak na nejnižší úroveň za téměř pět let. Dodávky většiny potravinářských komodit, včetně obilnin a masa, totiž zůstaly na vysoké úrovni. Vyplývá to podle agentury Reuters ze zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).
Více informací

Růst prodeje nových automobilů ve Spojených státech se v březnu takřka zastavil a odbyt největších domácích automobilek klesl. Vedle očekávaného oslabení trhu po období silného růstu se na tom podepsalo počasí spolu s nižším počtem prodejních dní. Napsala to agentura AP na základě zpráv jednotlivých automobilek.
Více informací

Řecko odeslalo svým věřitelům aktualizovaný seznam reforem. Vláda v Aténách doufá, že tak uspokojí jejich požadavky na detailnější informace o reformách a otevře zemi přístup ke slíbené finanční pomoci, která má zabránit řeckému bankrotu. Řekl to novinářům úředník řeckého ministerstva financí.
Více informací

Maďarsko se rozhodlo vstoupit do čínského projektu Asijské banky pro investice do infrastruktury (AIIB). Oznámil to maďarský premiér Viktor Orbán na návštěvě Kazachstánu. Mezi přihlášenými zakládajícími členy nové mezinárodní rozvojové instituce je už přes 40 zemí světa, včetně řady členských států Evropské unie.
Více informací

Tempo růstu ve zpracovatelském průmyslu Spojených států se v březnu zpomalilo pátý měsíc za sebou a bylo nejslabší za téměř dva roky. K jeho oslabení přispělo zpomalení růstu nových zakázek a stagnace trhu práce, sdělil Institut nákupních manažerů (ISM).
Více informací

Soukromý sektor ve Spojených státech vytvořil v březnu zhruba 189.000 nových pracovních míst, a zaznamenal tak nejnižší přírůstek od loňského ledna, kdy pracovní trh i celou ekonomiku podkopalo nezvykle chladné počasí. Údaje agentury ADP skončily zřetelně pod odhady ekonomů. Ti podle ankety agentury Reuters očekávali vytvoření 225.000 pracovních míst.
Více informací

Rusku hrozí vleklá hospodářská recese. Vliv západních sankcí uvalených na zemi kvůli ukrajinské krizi totiž může přetrvávat ještě řadu let, zatímco ropa bude dál relativně levná. Podle agentury Reuters to uvedla Světová banka (SB), která zároveň zhoršila svou prognózu výkonu ruské ekonomiky v tomto a v příštím roce.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Česká obchodní inspekce (ČOI) zjistila při kontrolách nebankovních subjektů poskytujících spotřebitelské úvěry porušení zákona ve více než polovině z 269 kontrol. Celkem uložila 160 pokut za více než sedm milionů korun. Nejčastěji porušovaly zákon internetové reklamy na úvěr. ČTK o výsledcích loňských kontrol informovala mluvčí ČOI Iva Divišová.
Více informací

Dvě stovky největších nádraží v zemi by se měly dočkat rekonstrukce. Opravy nádražních budov by podle Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) vyšly zhruba na 8,2 miliardy korun. ČTK to řekl náměstek správy železnic Tomáš Drmola. Podle něj by tato nádraží měla do tří let vypadat jako nádražní budovy v zemích západní Evropy. Podmínkou je dokončení převodu těchto nemovitostí z majetku Českých drah, s čímž jsou dlouhodobé problémy.
Více informací

V prvním čtvrtletí bylo v Česku prohlášeno 546 konkurzů firem, což je o 67 meziročně méně. Počet živnostníků v konkurzu klesl meziročně o šest na 264. ČTK o tom informovala společnost Creditreform.
Více informací

Výnosy státních dluhopisů ČR se splatností dva roky se dostaly dočasně na nulu, poté stouply na 0,02 procenta. Jde tak o rekordně nízké výnosy, které zároveň státu snižují náklady na obsluhu státního dluhu. Vyplývá to z informací od analytiků. Rovněž výnosy desetiletých státních dluhopisů se začaly přibližovat k rekordním minimům, když se dostaly pod 0,5 procenta.
Více informací

Stát by v budoucnu neměli v řídících a kontrolních orgánech nebo dozorčích radách firem ovládaných státem zastupovat poslanci ani senátoři. Zákonodárci by do těchto funkcí nemohli být jmenováni ještě čtyři roky po skončení mandátu. Vyplývá to z návrhu věcného záměru zákona, který poslalo ministerstvo financí k připomínkám. Cílem normy je podle úřadu Andreje Babiše (ANO) změnit výběr zástupců státu tak, aby zajistil odborné řízení státních a polostátních společností.
Více informací

Objem bankovních úvěrů stoupl ke konci února 2015 meziročně o 5,2 procenta na 2,64 bilionu korun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká bankovní asociace. Růst proti lednu zrychlil. Objem úvěrů podnikům stoupl o 2,2 procenta. Objem úvěrů poskytnutých obyvatelstvu vzrostl o 4,7 procenta.
Více informací

Češi se loni vypravili na méně zahraničních dovolených, naopak vzrostl zájem o delší pobyty v tuzemsku. Důvodem může být i slabší koruna. Hitem loňských dovolených byly Egypt a Maďarsko, klesl zájem o Turecko a Francii. Stálicí zůstalo Chorvatsko. Zatímco počet výjezdů do ciziny klesl meziročně o tři procenta na 4,06 milionu, delších cest po tuzemsku bylo o osm procent více - celkem 7,7 milionu. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU