Český Aeroholding se bude chtít zbavit akcií ČSA

09.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. dubna (ČTK) - Státní Český Aeroholding se bude chtít zbavit zbytku akcií Českých aerolinií. Informaci internetových deníků E15.cz a iDnes ČTK potvrdil předseda představenstva Českého Aeroholdingu Václav Řehoř. Aeroholding drží v ČSA po nedávném převzetí 34 procent akcií soukromou společností Travel Service zhruba 19procentní podíl. Prodej by muselo schválit ministerstvo financí, které stát v aeroholdingu zastupuje.

Odprodej státního podílu podle Řehoře nebude jednoduchý. \"Nejvhodnější kupec by byl Travel Service. Musíme si ale uvědomit, že existuje akcionářská smlouva a že by to muselo být se souhlasem Korejců,\" řekl ČTK. Korejský dopravce Korean Air je nyní s 44procentním podílem největším akcionářem ČSA.

Důvodem prodeje zbytku ČSA je podle Řehoře to, že stát by neměl podnikat v tak konkurenčních oborech, jako je letecká doprava. Dodal, že prodej akcií s ministerstvem financí dosud společnost nekonzultovala.

Travel Service dokončil převzetí akcií ČSA koncem minulého měsíce poté, co využil opci Korean Air pro odkoupení akcií patřících Českému Aeroholdingu. ČSA prodělaly v roce 2013 téměř miliardu korun. Letošní ztrátovou zimní sezonu musel Český Aeroholding sanovat podporou 152 milionů korun. ČSA v letošní letní sezoně počítá s provozem 17 letounů. Hlavní část flotily ČSA tvoří devět letadel Airbus A319, dále provozuje jeden dálkový A330 a sedm vrtulových ATR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK