Předseda ÚOHS Rafaj chce ve vedení úřadu pokračovat

09.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 9. dubna (ČTK) - Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj, kterému v červenci končí šestileté funkční období, chce ve vedení úřadu dál pokračovat. Dnes to řekl v rozhovoru ČTK. Vládní strany ale o kandidáta, kterého prezidentovi navrhnou ke schválení, zatím nevybraly. Vyplývá to z vyjádření politických stran.

\"Rád bych v úřadu pokračoval. Je tu spousta věcí, které jsou rozjeté a rád bych je dokončil,\" uvedl třiapadesátiletý Rafaj. Vláda nominuje předsedu ÚOHS na šest let, jmenuje jej ale prezident. Rafaj byl před šesti lety nominován za ČSSD, stejně jako před ním Martin Pecina. Ještě dříve strážili hospodářskou soutěž původně lidovci Stanislav Bělehrádek a Josef Bednář.

\"Hnutí ANO se zatím touto otázkou nezabývalo, nejprve nás na toto téma čeká debata v koalici,\" uvedl Vladimír Vořechovský z vedení hnutí ANO. \"Tato záležitost je v současné chvíli předmětem dalšího jednání,\" doplnila Petra Hrušová ze sekretariátu KDU-ČSL. Premiér Bohuslav Sobotka na aktuální dotaz ČTK nereagoval. Před dvěma týdny uvedl, že chce na postu předsedy ÚOHS odborníka, o konkrétních jménech ale mluvit nechtěl. Kromě Rafaje je v médiích ještě zmiňováno jméno současného náměstka ministra dopravy Kamila Rudoleckého, který je dlouholetým bývalým zaměstnancem ÚOHS.

Rafaj dnes ČTK řekl, že si za šest let ve funkci cenní zkrácení délky správních řízení oblasti veřejných zakázek na průměrně 57 dní. Dříve to bylo až 100 dní. Tato oblast přitom patří k nejkritizovanějším. \"Úřad by měl klást větší důraz na jednotnost své rozhodovací praxe a rychlejší rozhodování,\" myslí si Andrea Schelleová z advokátní kanceláře Achour & Hájek.

Uvedla, že za Rafajova mandátu byly přijaty zásadní novely zákona o veřejných zakázkách. \"Především jmenujme tzv. transparentní novelu anebo poslední novelu, která zavádí výlučně elektronickou podobu komunikace mezi zadavateli, dodavateli a ÚOHS. Tato novela následuje moderní trend veřejné správy a potvrzuje pokrokový postoj ÚOHS k elektronizaci veřejného investování, jejíž role by měla být od roku 2016 spolu s přijetím nového zákona o veřejných zakázkách stěžejní pro zadávání veřejných zakázek,\" uvedla Schelleová. Úřad podle ní stále více dává pokuty za kartelové dohody v oblasti veřejných zakázek.

Podle Jitky Linhartové z advokátní kanceláře Schoenherr je ale v určitých oblastech bilance ÚOHS tristní. Jedno až tři nové řízení ročně v oblasti zneužití dominantního postavení je podle ní málo. Linhartová kritizuje i výši pokut v oblasti hospodářské soutěže. Například v roce 2013 klesly na pouhých 25 milionů, což bylo méně než za chyby při veřejných zakázkách. Podle Linhartové může být důvodem, že ÚOHS musel některým firmám platit úroky z neoprávněně vybraných pokut. To se mohlo na jeho snaze firmy významněji trestat projevit. Rafaj to ale dnes odmítl. Pokud svůj post obhájí, chtěl by se zaměřit na elektronizaci spisů, které úřad vede. Mělo by to vést k zrychlení a zjednodušené řízení. \"Účastníci řízení budou mít dálkový přístup do spisu, řízení bude transparentnější,\" uvedl Rafaj.

ÚOHS aktuálně dohlíží nad zadáváním veřejných zakázek, povoluje fúze a pokutuje firmy za kartely nebo zneužití dominance. Monitoruje také poskytování veřejné podpory a dohlíží na zneužitím významné tržní síly. Úřad má 239 zaměstnanců, před šesti lety jich byla polovina. ÚOHS posílil zejména počet zaměstnanců v oblasti veřejných zakázek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK