Úsvit nebude obstruovat při schvalování energetického zákona

10.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. dubna (ČTK) - Poslanci hnutí Úsvit nebudou obstruovat při hlasování o novele energetického zákona. Zákon ale stále pokládají za nebezpečný, a proto ho nepodpoří. Novinářům to dnes řekli předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch a místopředseda Petr Adam.

\"My se chceme ostře, konstruktivně vymezit. Budeme bojovat o to, aby se ty energie nezdražily ani o jedno jediné procento. To neznamená, že tam budeme číst nějaké litanie,\" řekl Černoch.

Podle Adama ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) přehodnotilo své stanovisko k podpoře malých solárních elektráren, kterou Úsvit kritizoval. Za současného znění totiž podle něj hrozí, že menší elektrárny se vyhnou solárnímu odvodu a zvýší se náklady na energie o 34 miliard korun. Dalších 20 miliard spotřebitelé podle něj zaplatí na nákladech na věcná břemena. Adam dodal, že i když MPO svá stanoviska pozměnilo, záleží na tom, jak budou hlasovat poslanci.

Adam ale upozornil, že v řadě bodů se jim ministerstvo přesvědčit ještě nepodařilo. Jedná se zejména o systém kontroly cen energií. Podle Adama jsou v novele příliš nízké pokuty za porušení zákona a firmám nebude hrozit ztráta licence. Dojde tak podle něj k nárůstu podvodů. Varoval také před politizací Energetického regulačního úřadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK