Stavební firmy letos získaly více veřejných zakázek za méně peněz

10.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. dubna (ČTK) - Počet zakázek pro stavební firmy nepolevuje, jejich hodnota však v letošním 1. čtvrtletí meziročně klesla. Veřejná správa od ledna do konce března zadala tendry za 23,5 miliardy korun, což bylo meziročně o 10,9 procenta méně. Celkem firmy získaly 1161 stavebních zakázek, meziročně o 13,7 procenta více. Vyplývá to z analýzy inženýrské a poradenské společnosti ÚRS Praha, kterou má ČTK k dispozici.

 

Hodnota inženýrských staveb klesla o 17,9 procenta na 16,3 miliardy korun. Naopak hodnota tendrů na pozemní stavby stoupla o 10,6 procenta na 7,2 miliardy korun.

Na nárůstu počtu zakázek se letos výrazně podílí tendry na dodatečné stavební práce. Takřka třetina zakázek (30,1 procenta) byla zadána formou dodatků k již uzavřeným smlouvám. Hodnota těchto dodatečných stavebních prací byla 959 milionů korun.

Významnou roli letos hraje snaha co nejrychleji dočerpat peníze z evropských fondů v rámci programového období 2007 až 2014. Letošní rok je poslední, kdy lze tyto peníze čerpat.

\"Projekty spolufinancované, respektive navržené na spolufinancování z fondů EU se týkaly 758 zakázek v hodnotě 15,1 miliardy korun,\" uvedl ředitel pro inženýrskou činnost ÚRS Zdeněk Kunc. Tyto zakázky tak dosáhly 65,3 procenta z počtu a 64,2 procenta z hodnoty zadaných veřejných zakázek na stavební práce.

Průměrná cena zakázky letos klesla na 20,3 milionu korun, dostala se tak na 78,4 procenta průměrné velikosti zakázky ve stejném období loňského roku. Žádná zakázka od začátku roku nepřekročila hranici jedné miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK