Akcie na burze v týdnu posílily a byly nejsilnější od ledna 2013

10.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. dubna (ČTK) - Akcie na pražské burze v týdnu dále posílily a v pátek se dostaly na nejsilnější hodnotu od ledna 2013. Index PX stoupl o 0,3 procenta na 1052,4 bodu. Největší růst vykázaly akcie petrochemického holdingu Unipetrol, největší pokles postihl akcie sázkové společnosti Fortuna. Vyplývá to z výsledků burzy. Předchozí kratší týden akcie posílily o 2,5 procenta.

\"Povelikonoční týden byl na evropských trzích zkrácený (v pondělí zavřeno) a ani neobsahoval výrazné události. Akciové indexy v západní Evropě přidaly za celý týden v průměru kolem dvou až tří procent, německý index DAX se poprvé v historii přehoupl přes hranici 12.300 bodů. V USA akciové trhy rostly do jednoho procenta,\" uvedl analytik J&T Banky Milan Lávička.

Jediná výrazná korporátní zpráva v rámci pražské burzy se týkala Fortuny, která ztratila 7,5 procenta na 93,30 a byla tak v týdnu akcií s největším propadem kurzu. Společnost oznámila, že nevyplatí žádnou dividendu ze zisku minulého roku. Zrušení dividendy souvisí především s dříve oznámenými plány na investice do nové IT platformy. Reakce investorů byla podle očekávání negativní.

Naopak největší nárůst zaznamenaly akcie Unipetrolu, které posílily o 8,9 procenta na 139 Kč. Za růstem nebyla podle Lávičky žádná zásadní zpráva.

V zahraničí se příští týden naplno rozjede výsledková sezona. Z pohledu českých titulů bude zajímavý čtvrtek, kdy reportuje kvartální čísla mateřská společnost Philip Morris International, kde může zaznít nějaká poznámka o vývoji českého trhu, podotkl Lávička.

fd mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK