Ceny ropy stouply, napětí kvůli íránské ropě slábne

10.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. dubna (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes zvýšily o dvě procenta a směřují k nárůstu i za celý týden. Mezi investory slábnou obavy, že dohoda o íránském jaderném programu povede k rychlému návratu íránské ropy na trhy.

Cena severomořské ropy Brent dnes kolem 19:45 SELČ přidávala více než jeden dolar na 57,69 USD za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala nárůst o 74 centů na 51,53 USD za barel.

Uplynulý týden byl pro Brent ztrátový, v tomto týdnu ale směřuje k zisku, který by byl třetím za poslední čtyři týdny. Americká lehká ropa je na cestě ke čtvrtému týdennímu nárůstu v řadě.

Šestice světových mocností a Írán minulý týden ohlásily rámcovou dohodu o sporném íránském jaderném programu, která má sloužit jako výchozí materiál pro konečnou dohodu. V úterý íránští představitelé uvedli, že s definitivní dohodou musí být okamžitě zrušeny všechny protiíránské sankce. Spojené státy jsou ale pro postupné zrušení sankcí.

\"Nejnovější dohoda s Íránem nepřipravuje živnou půdu pro významný návrat íránské ropy na trh, jak se mnozí obávali,\" sdělil podle agentury Reuters analytik Harry Tchilinguirian ze společnosti BNP Paribas.

Ceny ropy tento týden podpořila i naděje na vyšší poptávku po ropě, za níž stojí solidní ekonomické údaje z USA a z Německa. Ve výraznějším zdražení ale ropě bránily údaje o růstu zásob v USA a vývoji těžby v Saúdské Arábii.

Saúdskoarabský ministr ropného průmyslu a přírodních zdrojů Alí Ibráhím Nuajmí v úterý uvedl, že těžba ropy v Saúdské Arábii v březnu stoupla na rekordních 10,3 milionu barelů denně. Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) den poté oznámil, že zásoby ropy v USA se minulý týden zvýšily o 10,9 milionu barelů, což byl nejprudší týdenní nárůst od roku 2001.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 57,69 56,57 New York - Nymex WTI květen 51,53 50,79

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK