Letišti ubylo v 1. čtvrtletí o polovinu pasažérů

13.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 13. dubna (ČTK) - Pardubické letiště odbavilo v první čtvrtině roku zhruba o polovinu méně pasažérů než za stejné období loňského roku. Vloni prošlo terminálem 40.826 lidí, letos 19.259 cestujících. Pokles zavinil úbytek ruských pasažérů. ČTK to dnes řekl ředitel letiště Vít Málek.

\"Projevil se pokles vůči rublu a dolaru a k nám v podstatě přestali cestovat ruští cestující. V tomto období nemáme jiné charterové lety,\" řekl Málek.

Vedení letiště očekává, že ruská klientela v Pardubicích bude dál výrazně ubývat. Letecká společnost Transaero začala létat z Moskvy do Prahy, počet jejích letů tak klesl v krajském městě z deseti na tři týdně. Letiště proto bude hledat úsporná opatření, protože úbytek cestujících se negativně projeví na jeho hospodaření.

\"Objem letů z Ruska by se mohl obracet k růstu v zimním letovém řádu 2015, to znamená od konce října. V letní sezoně nepředpokládáme, že by došlo k zásadní změně,\" řekl Málek.

Předloni letiště přepravilo více než 184.000 lidí, loni klesly počty všech cestujících přibližně na 150.000. Letošní vývoj se dá těžko odhadovat. Brzký návrat na rekordní počty cestujících se neočekává. Musel by se uklidnit vojenský konflikt na Ukrajině. Zároveň by Transaero muselo opět víc létat do Pardubic. Situaci by mohly zlepšit dovolenkové lety.

\"Poptávka převyšuje nabídku. Zájem by byl ještě větší, pokud by cestovní kanceláře nabídly větší portfolio destinací. Oblíbené jsou všechny dovolené, do Burgasu, Antalye i na Rhodos,\" řekl Málek.

Letiště několik let připravuje výstavbu nového terminálu. Technické zázemí již nákladně opravilo. Nový terminál by měl pojmout až 250.000 cestujících ročně. První výběrové řízení muselo letiště zrušit, firmy nabídly o 100 milionů vyšší cenu. V současnosti se projekt zlevňuje na únosnějších 300 milionů korun.

\"Terminál se staví na 20 a více let. Celosvětově lze očekávat, že v horizontu 20 až 30 let bude několikanásobný nárůst letecké dopravy,\" řekl Málek.

Společnost East Bohemian Airport, která letiště spravuje, vlastní ze dvou třetin město Pardubice a z jedné třetiny Pardubický kraj. Zástupci samospráv nedávno uvedli, že jsou ochotni splácet úvěr, který si provozovatel musí vzít na výstavbu nového terminálu. Je možné, že s úbytkem cestujících nebude v budoucnu schopná platit ze svých příjmů splátky. Chtějí ale znát podrobný finanční plán.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK