Odbory ze Škody Auto: Firma hrozí postihem za demonstraci

13.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladá Boleslav 13. dubna (ČTK) - Odbory Kovo ze Škody Auto tvrdí, že automobilka hrozí zaměstnancům postihem za účast na středeční demonstraci na podporu růstu mezd. ČTK o tom dnes informoval právník odborů Jiří Hašek. Vedení firmy to podle mluvčí Jany Bahníkové popírá.

Odbory se s firmou nemohou dohodnout na růstu mezd i přesto, že dosavadní kolektivní smlouva vypršela na konci března. K prvnímu protestu se mají zaměstnanci sejít 15. dubna ve 13:45, stávkující budou pracovat o hodinu méně. Protestovat se bude v Mladé Boleslavi, Kvasinách i Vrchlabí. \"Vedení společnosti Škoda Auto varovalo zaměstnance před účastí na středečním protestu organizovaném odbory Kovo na podporu kolektivního vyjednávání o mzdách a vyhrožovalo možnými následky,\" uvedl Hašek.

Podle předsedy odborů Jaroslava Povšíka protest vznikl na základě podnětů členů odborů a zaměstnanců. \"Nicméně musím přiznat, že vedení firmy udělalo protitah a snaží se destabilizovat a rozložit tuto akci různými prohlášeními a interpretací výhrůžek některých řídících pracovníků,\" uvedl.

Jana Bahníková ze Škody Auto toto tvrzení vyvrací. Podle ní firma respektuje právo zaměstnanců na tlumočení svých názorů a poskytuje plnou součinnost při zajištění akce. \"Zaměstnanci byli instruováni dopisem o tom, jak mají postupovat v případě, že se chtějí tohoto shromáždění zúčastnit,\" dodala.

Průměrná hrubá mzda je v dělnických pozicích ve Škodě kolem 34.000 korun. Automobilka při kolektivním vyjednávání navrhla podle posledních informací růst mezd o tři procenta na následujících 12 měsíců. Odboráři na začátku kolektivního vyjednávání požadovali růst tarifních mezd o 6,5 procenta, poté požadavek o něco snížili, ale neuvedli o kolik.

Odbory už s vedením firmy dohodly, že každý tarifní zaměstnanec dostane v květnovém výplatním termínu jako součást mzdy za duben variabilní část bonusu 25.000 korun. Včetně fixní části bonusu vyplácené před letními dovolenými a před Vánoci tak zaměstnanci dostanou roční bonus asi 60.000 korun.

Ani ve druhé středočeské automobilce TPCA v Ovčárech u Kolína se zatím odbory s vedením firmy na růstu mezd nedohodly, kolektivní smlouva tam také vypršela na konci března.

apn jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK