Nokia jedná o převzetí konkurenta Alcatel-Lucent

14.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky/Paříž 14. dubna (ČTK) - Finský výrobce telekomunikačních zařízení Nokia jedná o převzetí francouzsko-amerického konkurenta Alcatel-Lucent. Firma tak dnes potvrdila spekulace, které v médiích kolují od pondělí. Spojením obou podniků by podle agentury Reuters mohla vzniknout telekomunikační skupina v hodnotě přes 40 miliard eur (více než bilion Kč).

\"V reakci na spekulace v médiích Nokia a Alcatel-Lucent potvrzují, že vedou pokročilé rozhovory ohledně možnosti úplného spojení, které by mělo podobu veřejné nabídky Nokie na Alcatel-Lucent,\" uvedl finská společnost. Dodala nicméně, že v této fázi není jisté, zda jednání skutečně dospějí k dohodě o sloučení.

Nokia tímto prohlášením reaguje na zprávy, že by mohla od společnosti Alcatel-Lucent koupit aktivity v oblasti bezdrátové komunikace. Akcie obou firem jsou dnes v centru pozornosti investorů a zatímco Nokia dopoledne oslabovala, akcie Alcatel-Lucent se vydaly vzhůru. Objemy obchodů byly v obou případech nadprůměrné.

Nokia je na trhu síťových zařízení světovou trojkou po švédském Ericssonu a čínské Huawei Technologies. Loni v dubnu dokončila za 5,44 miliardy eur (téměř 150 miliard Kč) prodej divize mobilních telefonů společnosti Microsoft. Nokia byla od devadesátých let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji však sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK