Růst průmyslové výroby v eurozóně v únoru překonal očekávání

14.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. dubna (ČTK) - Průmyslová výroba v eurozóně v únoru meziměsíčně vzrostla o 1,1 procenta, což bylo nejprudší tempo za posledních deset měsíců. Vyplývá to z dnešních údajů statistického úřadu Eurostat. Tempo růstu výrazně překonalo očekávání analytiků, kteří počítali s nárůstem 0,4 procenta. Údaje jsou tudíž další známkou toho, že hospodářské oživení v eurozóně nabírá na síle.

V meziročním srovnání se průmyslová výroba v eurozóně zvýšila o 1,6 procenta, zatímco analytici očekávali nárůst pouze o 0,7 procenta.

V celé Evropské unii produkce stoupla meziměsíčně o 0,9 procenta, růst v meziročním srovnání pak dosáhl 1,4 procenta.

Tempo růstu ekonomiky eurozóny v loňském čtvrtém čtvrtletí zrychlilo na 0,3 procenta z 0,2 procenta v předchozích třech měsících. Evropská komise předpokládá, že do konce letošního roku dosáhne mezičtvrtletní hospodářský růst 0,5 procenta.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v březnu zlepšila odhad růstu ekonomiky eurozóny na letošní rok na 1,4 procenta z dříve předpokládaných 1,1 procenta.

Evropská centrální banka (ECB) v březnu začala podporovat ekonomiku eurozóny takzvaným kvantitativním uvolňováním měnové politiky, které zahrnuje tištění nových peněz a nákupy vládních dluhopisů. Banka tak hodlá do ekonomiky minimálně do září příštího roku měsíčně pumpovat kolem 60 miliard eur (1,6 bilionu Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK