Maloobchodní tržby v USA v březnu výrazně oživily z poklesu

14.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 14. dubna (ČTK) - Maloobchodní tržby ve Spojených státech v březnu po třech měsících poklesu výrazně oživily. Proti předešlému měsíci se zvýšily o 0,9 procenta a zaznamenaly svůj nejvyšší nárůst za poslední rok. Dnešní údaje tamního ministerstva obchodu naznačují, že útlum největší světové ekonomiky z počátku roku byl zřejmě jen dočasný.

Ekonomové v anketě agentury Reuters odhadovali vzestup tržeb o jedno procento. Takzvané jádrové tržby, tedy bez započítání prodeje automobilů, benzinu, stavebních materiálů a potravinových služeb, se zvýšily o 0,3 procenta. To bylo rovněž o něco méně, než se čekalo. V meziročním srovnání byly tržby vyšší o 1,3 procenta.

Celkové tržby táhl vzestup prodeje automobilů, jejichž hodnota vzrostla o 2,7 procenta, nejrychleji od loňského března. Tržby z prodeje stavebních materiálů po zimním propadu oživily o 2,1 procenta, nejrychleji od léta 2013. Rostl také odbyt nábytku a oblečení.

Ekonomika Spojených států v loňském čtvrtém čtvrtletí zpomalila růst na 2,2 procenta z tempa pěti procent v předešlém kvartálu. Analytici očekávají, že v prvním čtvrtletí ekonomika kvůli nepříznivému počasí a silnému kurzu dolaru dál zpomalila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK