Ceny ropy dál rostou, podpořily je odhady poklesu těžby v USA

14.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. dubna (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes dál mírně zvyšují. Ropný trh podpořila předpověď prvního poklesu americké těžby z břidlic za více než čtyři roky spolu s pokračujícím napětím na Středním východě, zejména v Jemenu, kde se ropná velmoc Saúdská Arábie angažuje v tamní občanské válce.

Severomořská ropa Brent získala v 16:20 SELČ zhruba půl dolaru a pohybovala se kolem 58,40 USD za barel. Americká lehká ropa WTI zpevnila o téměř dolar na 52,80 USD.

Úřad pro energetické informace (EIA) při ministerstvu energetiky USA v pondělí večer předpověděl, že americká těžba ropy z břidlicových hornin v květnu klesne o 45.000 barelů denně na 4,98 milionu denních barelů. Produkce z břidlic v posledních letech podstatně zvýšila americkou těžbu ropy a její prudký vzestup byl klíčovým faktorem za propadem cen ropy za poslední rok na zhruba polovinu hodnoty.

Už počátkem týdne ropný trh podpořily údaje o pokračujícím poklesu nových vrtů v USA. Ten ukázal, že americký ropný sektor reaguje omezováním těžby na propad cen ropy za poslední rok.

\"Je to jen malá změna, jako kapka v oceánu, ale dobrá záminka k nákupům,\" řekl agentuře Reuters k novým údajům z USA analytik Carsten Fritsch z německé Commerzbank. \"Spousta spekulativních investorů se domnívá, že ropa je teď levná, a hledají důvod ke vstupu na trh,\" dodal.

Ropa získala podporu i díky pokračujícím bojům v Jemenu, Sýrii a Iráku. Analytici se zejména obávají, že boje v Jemenu by mohly destabilizovat sousední Saúdskou Arábii, která je největším světovým vývozcem ropy.

Růst cen brzdí nadále slabá poptávka v Číně, jejíž ekonomika roste nyní nejpomaleji za čtvrt století. V březnu Čína vyvezla 750.000 tun ropy, což bylo nejvíce od roku 2006. Podle analytiků to naznačuje, že druhému největšímu dovozci ropy na světě docházejí skladovací kapacity.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 58,40 57,93 New York - Nymex WTI květen 52,80 51,91

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK