Americké akcie v úterý převážně rostly

15.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. dubna (ČTK) - Americké akcie v úterý převážně posilovaly. K růstu přispěly energetické společnosti, které těžily z vyšších cen ropy. Náladu na trhu navíc podpořily překvapivě příznivé hospodářské výsledky některých podniků.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních firem, stoupl o 0,33 procenta na 18.036,70 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 0,16 procenta na 2095,84 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,22 procenta na 4977,29 bodu.

Index S&P 500 pro energetický sektor si připsal zhruba 1,8 procenta. Vzhůru zamířily například akcie největší světové veřejně obchodované ropné společnosti Exxon Mobil a jejího konkurenta Chevron.

Cena akcií největší americké banky JPMorgan Chase & Co stoupla o 1,6 procenta poté, co čtvrtletní zisk podniku překonal očekávání analytiků. Tento týden zveřejní hospodářské výsledky také řada dalších významných společností, včetně firem General Electric, Philip Morris International a Bank of America.

Akcie finské společnosti Nokia obchodované ve Spojených státech oslabily o čtyři procenta. Reagovaly tak na zprávu, že firma jedná o převzetí francouzsko-amerického konkurenta Alcatel-Lucent. Akcie Alcatelu si naopak připsaly více než 13 procent.

Na devizovém trhu dolar v úterý oslabil. Ukončil tak růst, který trval pět obchodních seancí za sebou. K poklesu americké měny podle agentury Reuters přispěly údaje o březnovém vývoji maloobchodních tržeb ve Spojených státech, které zaostaly za očekáváním analytiků.

Euro vůči dolaru v úterý stouplo o 0,8 procenta na 1,0653 USD. Růst jednotné evropské měny nicméně omezily obavy ohledně schopnosti Řecka splácet dluhy, píše Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK