Americké akcie díky příznivým výsledkům a ropě dál rostly

16.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. dubna (ČTK) - Americké akcie ve středu dál rostly. Náladu na trhu povzbudily příznivé firemní výsledky, které investorům daly nadějí že zisky v prvním čtvrtletí roku nebudou tak špatné, jak se čekalo. Ke vzestupu na Wall Stret přispěl i výrazný nárůst cen ropy.

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování stoupl o 0,42 procenta na 18.112,61 bodu. Širší index S&P 500 posílil o 0,51 procenta na 2106,63 bodu a index technologického trhu Nasdaq uzavřel vzestupem o 0,68 procenta na 5011,02 bodu.

K růstu na trhu nejvíce přispěly příznivé výsledky výrobce čipů Intel a letecké společnosti Delta Air Lines. Akcie ropných společností podpořil vzestup cen americké ropy o pět procent.

Analytici před zahájením výsledkové sezony očekávali, že zisky firem z indexu S&P 500 v prvním čtvrtletí kvůli silnému dolaru a propadu cen ropy klesnou v průměru o zhruba tři procenta. Ze 35 firem indexu, které zatím oznámily výsledky, jich 81 procent překonalo odhady. V běžném čtvrtletí přitom končí nad očekáváními v průměru výsledky 63 procent velkých amerických firem.

Na devizovém trhu euro zpočátku oslabilo potvrzení Evropské centrální banky, že hodlá uskutečnit nákupy dluhopisů v plánovaném rozsahu. Evropská měna ale nakonec ztráty smazala, když dolar oslabily údaje o poklesu průmyslové výroby v USA. Slabší výkon americké ekonomiky by mohl odložit zvyšování úrokových sazeb v USA.

Euro vůči dolaru v závěru dne posílilo o 0,2 procenta na 1,0676 USD. Dolarový index vůči koši šesti měn klesl o 0,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK