Philip Morris má kvůli silnému dolaru nižší zisk; odbyt vzrostl

16.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. dubna (ČTK) - Nadnárodní tabákové společnosti Philip Morris International v prvním čtvrtletí klesl zisk o zhruba čtyři procenta na 1,8 miliardy dolarů (46 miliard Kč). Na hospodaření měl negativní vliv silný dolar, firma ale zvýšila odbyt a zlepšila výhled tvorby zisku na celý rok. Podnik dnes také uvedl, že mu vzrostl podíl na trhu v asi dvacítce zemí a regionů včetně České republiky.

Philip Morris International, který byl do roku 2008 dceřinou společností skupiny Altria, prodává cigarety Marlboro a další značky na zahraničních trzích mimo Spojené státy.

Veškerý byznys se odehrává v zahraničí, a firma se tak musí potýkat se změnami ve směnných kurzech. Mnozí analytici v poslední době poukazovali právě na silnější kurz dolaru, který snižuje hodnotu zahraničních tržeb firem mimo USA.

Firma dnes oznámila, že čisté tržby bez zahrnutí spotřebních daní klesly v prvním čtvrtletí o více než čtyři procenta na 6,62 miliardy dolarů. Po očištění o nepříznivý vliv směnných kurzů však byly vyšší, a to o 9,2 procenta.

Podniku se oproti loňskému prvnímu kvartálu podařilo zvýšit odbyt o 1,4 procenta. Největší nárůst zaznamenala ve východní Evropě, na Blízkém východě a v Africe.

Firma dnes zároveň zvýšila odhad celoročního zisku, který podle nové prognózy očekává v rozmezí 4,32 až 4,42 dolaru na akcii. Původní odhad byl o pět centů nižší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK