Exportéři: Vývoz z ČR by letos mohl vzrůst o 5 pct na 3,3 bil. Kč

16.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladé Buky (Trutnovsko) 16. dubna (ČTK) - Vývoz zboží z České republiky do zahraničí by mohl letos vzrůst přibližně o pět procent zhruba na 3,3 bilionu korun z loňských 3,14 bilionu korun. Představovalo by to nový rekord ve vývozu zboží z ČR. Jde o hodnotu počítanou v takzvaném národním pojetí. Na dnešním Exportním fóru v Mladých Bukách na Trutnovsku to ČTK řekl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Zda se předpoklad pětiprocentního růstu naplní, záleží podle Daňka i na vývoji rusko-ukrajinského sporu. \"V obou zemích nyní dochází k dramatickému propadu českého exportu,\" uvedl Daněk. Dodal, že zatímco loni export českých firem do Ruska klesl o necelé tři miliardy, tak jen za letošní leden a únor činí propad asi sedm miliard. \"Na Ukrajině je propad kolem 50 procent,\" uvedl.

Dalšími neznámými, které mohou export negativně ovlivnit, je podle Daňka vývoj v zemích, které jsou dotčeny aktivitami takzvaného Islámského státu. \"V Evropě není zcela jasný vývoj situace ne jihu Evropy, zejména v Řecku,\" řekl.

Hlavním tahounem dynamiky českého exportu by měl být letos vývoz do Německa. Daněk připomněl, že Německo je hlavním obchodním partnerem České republiky, loni do Německa směřovalo 32 procent českého exportu.

Podle údajů ČSÚ zahraniční obchod Česka v únoru skončil podle předběžných údajů v přebytku 18 miliard korun, meziročně tak byl vyšší o 3,2 miliardy. Výsledek kladně ovlivnil především obchod s minerálními palivy a se stroji a dopravními prostředky. Vývoz se v únoru meziročně zvýšil o 7,5 procenta (na 271,1 miliardy korun) a dovoz o 6,7 procenta (na 253,1 miliardy korun).

Zdeněk Rychtera dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK