Akcie v USA uzavřely smíšeně, euro k dolaru mírně rostlo

22.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. dubna (ČTK) - Americké akcie v úterý uzavřely smíšeně. Slabší výsledky hospodaření některých firem stáhly dolů hlavní index Dow Jones. Technologickému indexu Nasdaq se však dařilo díky zprávě o navrhované fúzi v biotechnologickém sektoru.

Index Dow Jones klesl o 85,34 bodu, tedy 0,47 procenta, na 17.949,59 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 oslabil o 3,11 bodu, čili 0,15 procenta, na 2097,29 bodu. Index technologického trhu Nasdaq stoupl o 0,39 procenta na 5014,10 bodu. Nasdaq je nyní necelých 35 bodů od svého rekordního závěru z března 2000.

Dow Jones stáhly hlavně ztráty akcií firem Travelers, DuPont a IBM, jejichž hospodářské výsledky zaostaly za očekáváním, převážně kvůli silnému dolaru. Akcie DuPontu oslabily o téměř tři procenta a IBM o 1,14 procenta. Travelers klesl o 4,01 procenta.

Investoři nyní očekávají, jak silný dolar poškodil nadnárodní firmy, včetně technologických společností jako Facebook, Google, Qualcomm a Microsoft, které prodávají velkou část svých produktů a služeb v zahraničí a zveřejní výsledky hospodaření tento týden. Dolar od počátku letošního roku stoupl vůči koši měn o téměř devět procent.

Akcie firmy Mylan posílily o 8,85 procenta po zprávě, že izraelský výrobce léků Teva učinil nabídku na převzetí Mylanu. Případná akvizice by byla největší ve farmaceutickém sektoru v letošním roce. Akcie Tevy zpevnily o 1,37 procenta. Dílčí index biotechnologických společností si připsal 1,87 procenta.

Euro v úterý smazalo počáteční ztráty vůči dolaru a mírně posílilo. Evropská měna tak reaguje na vývoj kolem Řecka, které má do konce měsíce vyjednat s věřiteli dohodu o reformách nutnou pro uvolnění dalších peněz z finanční pomoci. Objem obchodování byl však velmi nízký.

V závěru obchodování euro vůči dolaru stouplo o 0,05 procenta na 1,0742 USD. Dolar k jenu vzrostl o 0,4 procenta na 119,68 JPY. Ke koši šesti měn však zůstal dolar beze změny, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK