Majiteli televize Prima vzrostl čtvrtletní zisk o pětinu

22.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 22. dubna (ČTK) - Švédské mediální společnosti Modern Times Group (MTG), která v Česku vlastní televizi Prima a další stanice, stoupl v prvním čtvrtletí provozní zisk bez mimořádných položek a hospodaření přidružených společností o 20,3 procenta na 142 milionů švédských korun (418,9 milionu Kč). Výsledky však zaostaly za očekáváním, přestože tržby byly rekordní.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru zisk až 163 milionů SEK. Čisté tržby ve čtvrtletí činily 3,7 miliardy SEK a bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů vzrostly o jedno procento. Tržby českých operací bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů stouply o šest procent a firma dodala, že se jí zvýšil i počet diváků.

Provozní zisk stoupl o 37,9 procenta na 415 milionů SEK. Čistý zisk vzrostl na 318 milionů SEK z loňských srovnatelných 159 milionů SEK.

Firma v prohlášení uvedla, že na hospodaření měla příznivý dopad restrukturalizace operací ve Švédsku a urovnání sporu o autorská práva ve Skandinávii. I bez těchto pozitivních vlivů zůstal zisk stabilní, a to navzdory nepříznivému vývoji směnných kurzů a pokračujícím investicím do digitálních produktů. Dařilo se i neplaceným televizím v rozvíjejících se zemích, kam spadá i Česká republika, a z osmi těchto trhů se tržby zvýšily na sedmi.

Firma dodala, že nadále zvažuje budoucnost svých operací v Rusku, aby vyhověla novému zákonu. Podle nového zákona budou smět zahraniční podniky v ruské mediální firmě od příštího roku vlastnit podíl nejvýše 20 procent. Ruský list Vedomosti minulý měsíc napsal, že MTG hledá kupce pro svůj 39procentní podíl v ruské mediální společnosti CTC Media.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK