Moody´s: Příjmy samospráv z daní v ČR do roku 2016 porostou

22.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. dubna (ČTK) - Příjmy místních samospráv ze sdílených daní, mezi které patří například daň z přidané hodnoty a firemní daně, v Česku stoupnou do roku 2016 proti roku 2014 o zhruba 11 procent na 154 miliard korun. Důvodem bude především růst ekonomiky. Vyplývá to ze studie, kterou dnes zveřejnila ratingová agentura Moody´s.

\"Očekáváme, že to povede k posílení samofinancování místních samospráv a ke snížení jejich dluhové zátěže,\" uvedl analytik Moody´s Gjorgji Josifov.

K lepším daňovým příjmům by měl pomoci především dobrý ekonomický vývoj. Moody´s očekává, že letos česká ekonomika stoupne o 2,7 procenta a příští rok o 2,5 procenta. Růst tak bude vyšší než v EU, kde agentura v roce 2016 počítá v průměru s dvouprocentním hospodářským růstem.

Mezi sdílené daně v Česku patří daň z příjmu fyzických i právnických osob a DPH. Finanční úřady vybraly loni na DPH 322,9 miliardy korun, meziročně o zhruba 14 miliard korun více. Na dani z příjmu právnických osob stát vybral o téměř 12 miliard více, přes 132 miliard korun.

Daňové příjmy krajů by měly být od příštího roku vyšší i díky novele zákona o rozpočtovém určení daní. Ta zvyšuje podíl krajů na výnosech DPH. Krajům by se tak měly v roce 2016 daňové příjmy zvýšit zhruba o 3,5 miliardy korun.

Nyní získávají kraje u DPH 7,86 procenta z celkového výnosu a obce 20,83 procenta. Nově by kraje měly mít z DPH 8,92 procenta, u obcí zůstane podíl stejný. U daní z příjmu fyzických osob (kromě daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti) a právnických osob kraje získávají 8,92 procenta a obce 23,58 procenta.

Základem pro výpočet nároku obce nebo kraje je 100 procent celostátního hrubého výnosu daně. Výjimkou je daň z příjmu fyzických osob z podnikání, kde je základem 60 procent z celkového výnosu. U daně z příjmů právnických osob je základ snížen o daň, kdy je poplatníkem sama obec nebo kraj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK