Ceny ropy se po zprávě o poklesu těžby v USA zvyšují

22.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 22. dubna (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se dnes zvyšují, k růstu jim pomohla zejména zpráva o poklesu těžby ve Spojených státech. Vzhůru je ale tlačí i pokračující boje v Jemenu, tedy v zemi, kterou prochází klíčová cesta pro dodávky této strategické suroviny z Blízkého východu do Evropy.

Cena severomořské ropy Brent vykazovala kolem 17:00 SELČ nárůst o zhruba 1,1 procenta téměř 62,80 USD za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si připisovala 0,4 procenta a pohybovala se kolem 56,85 dolaru za barel.

Úřad pro energetické informace (EIA), který působí při americkém ministerstvu energetiky, dnes oznámil, že těžba ropy v USA minulý týden klesla o 18.000 barelů denně. To je zhruba 0,2 procenta.

K růstu cen ropy ale dnes přispěl i vývoj zásob benzinu v USA. Ty se podle EIA minulý týden snížily o 2,1 milionu barelů. \"Poptávka po benzinu zůstává silná,\" řekl agentuře Reuters analytik John Kilduff ze společnosti Again Capital.

Zásoby ropy v USA nicméně podle údajů EIA minulý týden vzrostly o 5,3 milionu barelů na rekordních 489 milionů. Analytici předpokládali, že bude přírůstek činit méně než tři miliony barelů.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 62,78 62,08 New York - Nymex WTI červen 56,83 56,61

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK