Koalice v úvodním kole podpoří novelu o zvýšení odvodů z loterií

22.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. dubna (ČTK) - Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL podpoří v úvodním sněmovním kole návrh Jana Volného (ANO) na zvýšení sazby odvodu z loterií o pět procentních bodů na 25 procent a zdvojnásobení denního místního poplatku za každý hrací přístroj a zařízení na 110 korun. Veřejné rozpočty by si měly polepšit o 2,2 až 2,6 miliardy korun. Lidovci předlohu označují stále za nekoncepční a nesystémovou a žádají debatu o využití peněz.

\"Byla debata, zda by peníze, které vybereme navíc, mohly jít třeba do sportu. O tom se budeme v rámci koalice dál bavit,\" řekl novinářům po dnešním zasedání špiček koalice na úřadu vlády předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Lidovci ale říkají, že předloha je rezignací na prevenci hazardu. \"Není možné nahlížet na hazard jen jako na zdroj příjmů,\" zdůraznil před novináři místopředseda KDU-ČSL a Sněmovny Jan Bartošek. Lidovci žádají, aby peníze šly vedle sportu taky na prevenci a léčbu sociálně-patologických jevů.

Předlohu avizovalo už dřív ministerstvo financí kvůli tomu, že patrně nestihne předložit návrh nového loterijního zákona. KDU-ČSL dává této předloze přednost. \"Chceme řešit hazard jako jeden celek ve velkém návrhu, který je připravován,\" podotkl Bartošek.

Volného norma také mění podíl obcí a státu na výnosu z odvodu u hracích přístrojů. Zatímco nyní stát dostává pětinu, nově by to měly být dvě pětiny. Obcím by měl klesnout podíl o 20 procentních bodů na 60 procent. Do státního rozpočtu by mělo plynout o 1,9 až 2,3 miliardy Kč navíc, obecní rozpočty by si měly přilepšit o 250 až 307 milionů korun, stojí v důvodové zprávě.

Nový zákona o hazardu včetně změn zdanění se odsunul podle dřívějšího vyjádření ministerstva financí kvůli tomu, že jej musí posoudit Evropská komise a musí se uskutečnit výběrové řízení na monitorovací systém. Norma tedy patrně nezačne platit od příštího roku, ale nejpozději od roku 2017. Volného předloha je záložním řešením. Pokud by se povedlo přijmout nový zákon už letos, byla by bezpředmětná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK