Americké akcie zpevnily, pomohly akcie Visa a McDonald\'s

22.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. dubna (ČTK) - Americké akciové trhy v závěru dnešního obchodování zpevnily. Pomohly jim zprávy o možné expanzi amerického vydavatele platebních karet Visa do Číny a plán společnosti McDonald\'s na oživení firmy, které investorům pomohly překonat smíšené čtvrtletní výsledky firem. Euro na devizových trzích prakticky stagnovalo k americkému dolaru.

Index Dow Jones Industrial Average vzrostl o 0,49 procenta na 18.037.6 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 připsal 0,51 procenta na 2107,94 bodu a index technologického trhu Nasdaq stoupl o 0,42 procenta na 5035,17 bodu.

Akcie vydavatele platebních karet Visa dnes stouply až o více než sedm procent na rekordních 69,98 USD. Čína totiž oznámila, že zahraniční firmy si budou moci v Číně otevřít vlastní pobočky pro vypořádání peněžních transakcí přes bankovní karty. Akcie amerického konkurenta MasterCard stouply v závěru obchodování o skoro čtyři procenta.

Akcie největšího světového řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald\'s stouply v závěru o více než tři procenta. Firma dnes souběžně se čtvrtletními hospodářskými výsledky oznámila, že pracuje na plánu, který by měl zastavit pokles tržeb.

Jednotná evropská měna euro ke konci newyorského obchodování prakticky stagnovala k americkému dolaru. Neobjevily se totiž žádné významné nové informace ohledně řecké krize, která v poslední době vyvíjí tlak na pokles eura.

Euro k dolaru přidávalo 0,1 procenta na 1,0742 USD. Dolar k jenu připisoval 0,2 procenta na 119,88 JPY. Dolarový index ke koši šesti měn se dnes obchodoval smíšeně a naposledy ztrácel 0,1 procenta, když dnešní údaje o výrazném oživení trhu starších domů v USA posílily očekávání, že americká centrální banka by mohla brzy zvýšit úrokové sazby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK