Výrobce cihlářských výrobků HELUZ loni udržel výši obratu

23.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 23. dubna (ČTK) - Výrobce cihlářských výrobků HELUZ loni udržel obrat na úrovni 1,2 miliardy korun. Firma bude v provozním zisku, jeho výši ale zatím nezná, nemá uzavřenou konsolidovanou uzávěrku. ČTK to dnes na stavebním veletrhu v Brně řekl ředitel společnosti Jan Smola. Podle něj krize v českém stavebnictví dál přetrvává.

Výrobci stavebních materiálů od roku 2008 museli zlevnit svoje výrobky až o 30 procent, snižovali i počet zaměstnanců. Například Společnost HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. jich nyní má 386, před krizí jich bylo 450. Situace je ale podle Smoly příhodná pro investice do bydlení. \"Spojuje se několik faktorů, příznivé ceny materiálu, práce a hypoték. Kdy jindy začít stavět než nyní,\" uvedl Smola.

Nízké ceny jsou podle něj základním problémem výrobců stavebních materiálů. Některé firmy musely prodávat i pod výrobními náklady, aby udržely objem výroby. Stavební výroba sice v posledních měsících začala stoupat, stále ale klesá počet dokončených rodinných domů, který je pro tržby Heluzu určující. \"Objemově ještě letos oživení nepřijde,\" myslí si Smola.

Zásadním problémem je podle něj nedostatečná příprava stavebních pozemků. Ceny za pozemky jsou vysoké a jejich dostupnost malá. Obce v posledních letech neměly peníze na to, aby zasíťovaly parcely. \"Bez nich si pozemek těžko někdo koupí,\" uvedl Smola.

Podle obchodního ředitele Heluzu Petra Stejskala lze letos očekávat malé oživení v některých regionech. Souvisí to s růstem stavebních povolení. Není ale jisté, kdy přesně začnou investoři stavět.

Společnost HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. vznikla v roce 1992. Vlastní celkem osm výrobních provozů ve třech lokalitách. V Dolním Bukovsku, kde sídlí také centrála společnosti, je cihlářská výroba, výroba stropních konstrukcí, výroba roletových překladů a výroba cihelných komínů. V Hevlíně u Znojma jsou dva výrobní závody na kompletní cihlářský sortiment a v Libochovicích nedaleko Prahy je cihelna a panelárna.

Firma vyváží asi třetinu svého zboží, jde ale zejména o Slovensko a Rakousko. Do vzdálenějších lokalit se vývoz nevyplatí. \"Máme poptávky na cihly do Austrálie, v Nizozemí jsou domy z našeho materiálu, cena dopravy ale znemožňuje na vzdálené trhy výrazněji pronikat,\" dodal Smola.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK