Nezaměstnanost ve Španělsku navzdory ekonomickému oživení rostla

23.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 23. dubna (ČTK) - Míra nezaměstnanosti ve Španělsku se v prvním čtvrtletí mírně zvýšila a dosáhla 23,78 procenta. V předchozím tříměsíčním období činila 23,70 procenta, oznámil dnes tamní statistický úřad. Nezaměstnanost ve Španělsku tak zůstává druhá nejvyšší v Evropské unii po Řecku a mírně se zvýšila i přesto, že ekonomika se zotavuje a že na začátku letošního roku zaniklo méně pracovních míst než v prvních čtvrtletích posledních několika let.

Vyhlídky trhu práce a ekonomiky po hluboké krizi se nyní stávají ve Španělsku hlavním tématem politického boje před všeobecnými volbami, které se v zemi uskuteční koncem letošního roku.

Začátek roku bývá pro pracovní trh obtížný, protože firmy propouštějí zaměstnance na dobu určitou, které nabraly před Vánocemi. Dílčí údaje však už naznačují mírný optimismus. Počet zaměstnaných v prvním čtvrtletí klesl o 114.300 na 17,45 milionu, což byl nejmenší pokles pro první čtvrtletí od roku 2008. Snížil se i počet nezaměstnaných, a to o 13.100 na 5,4 milionu, což znamená nejvýraznější pokles pro první čtvrtletí za deset let.

Mnoho analytiků očekávalo, že situace na trhu práce bude vzhledem k oživení španělské ekonomiky podpořenému poklesem cen ropy a slabým eurem mnohem lepší. \"Nejsou to špatná čísla, ale je to o něco horší, než jsme čekali. Vzhledem k tomu, že ekonomika roste o téměř tři procenta, by se totiž zaměstnanost měla zvyšovat víc,\" řekl agentuře Reuters analytik José Luis Martínez z banky Citi.

Za posledních 12 měsíců vzniklo jen něco málo přes 500.000 pracovních míst. Vláda premiéra Mariana Rajoye uvádí, že tento počet by se mohl letos více než zdvojnásobit. Rajoy se ujal funkce v roce 2011 a slíbil, že do konce svého funkčního období sníží míru nezaměstnanosti pod 22,6 procenta, kde byla v době, když nastoupil do úřadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK