Prodej nových domů v USA klesl nejsilněji za téměř dva roky

23.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 23. dubna (ČTK) - Prodej nových rodinných domů ve Spojených státech v březnu zastavil silný růst v předešlých třech měsících a propadl se nejprudším tempem za téměř dva roky. Oznámilo to dnes ministerstvo obchodu USA. Dnešní údaje naznačují, že oživování amerického realitního trhu je nadále hodně rozkolísané.

Prodej klesl proti únoru o 11,4 procenta na celoroční tempo 481.000 domů. V únoru tempo prodeje dosáhlo sedmiletého maxima 543.000 domů. Ekonomové oslovení agenturou Reuters odhadovali, že v březnu se prodej sníží jen na 513.000 domů.

V meziročním srovnání byl ale prodej nových domů v březnu vyšší o 19,4 procenta. Střední cena prodaného domu klesla meziročně o 1,7 procenta.

Prodej starších domů ve Spojených státech se v březnu vyhoupl na maximum za rok a půl. Silný nárůst znamenal oživení z předešlých dvou měsíců, kdy realitní trh oslabovalo nepříznivé zimní počasí.

Americký trh obytných realit, který je jednou z klíčových součástí největší světové ekonomiky, loni rostl jen slabým tempem a jeho expanze zaostala za silným růstem ekonomiky a zaměstnanosti. Letos by je ale měly podpořit levné hypotéky a silné oživování trhu práce, které vede ke zvyšování mezd, což podporuje novou výstavbu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK