Ropa Brent zdražila o více než dolar kvůli bojům v Jemenu

23.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. dubna (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent během dnešního obchodování stoupla o více než dolar za barel. Pokračující boje v Jemenu totiž vyvolávají obavy ohledně dodávek této strategicky důležité suroviny z Blízkého východu.

Kolem 15:45 SELČ vykazovala cena ropy Brent nárůst o 1,37 dolaru na 64,10 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si připisovala necelých 80 centů a nacházela se těsně pod 57 dolary za barel.

Letouny arabské koalice dnes pokračovaly v náletech na jemenské šíity. Rijád, který koalici vede, přitom v úterý oznámil, že intenzivní nálety ukončí. Jemen sice není významným producentem ropy, zemí však prochází klíčová cesta pro dodávky této suroviny z Blízkého východu do Evropy.

Ceny ropy dnes navázaly na středeční růst, za kterým stála zpráva o poklesu těžby ve Spojených státech. Na světovém trhu s ropou nicméně přetrvává převis nabídky nad poptávkou.

Někteří analytici předpokládají, že rovnováha na trhu se do konce letošního roku obnoví. Poptávka po ropě se postupně zvyšuje, a to zejména díky stoupající spotřebě pohonných hmot pro automobily, napsala agentura Reuters.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 64,10 62,73 New York - Nymex WTI červen 56,94 56,16

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK