Stávka německých strojvůdců skončila, obnovuje se běžný provoz

24.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 24. dubna (zpravodaj ČTK) - Další stávka německých strojvůdců skončila. Osobní vlaky jezdí na většině tratí podle plánu, na západě země ale dopravce Deutsche Bahn (DB) dnes časně ráno několik spojů zrušil. Nákladní vlaky se vrátí k plnému provozu v sobotu. Odborový svaz strojvůdců (GDL) nevylučuje uspořádání dalších protestních akcí.

Stávka v osobní dopravě skončila už ve čtvrtek večer. Ještě dnes časně ráno ale DB zrušily několik spojů na západě země, protože vlaky se kvůli stávce nedostaly do svých výchozích stanic. Podle dopravce může v osobní dopravě stále docházet ke zpožděním, provoz by ale měl být plynulý.

DB oznámily, že za dva dny stávky v osobní dopravě zrušily celkem 1100 dálkových vlaků, uskutečnila se jich asi třetina. V regionální a městské dopravě vypravil dopravce celkem zhruba polovinu vlaků, byly ale velké rozdíly mezi jednotlivými částmi země. Zatímco v Severním Porýní-Vestfálsku jezdilo přes 60 procent spojů, na východě Německa jen asi 15 procent.

Strojvůdci nákladních vlaků obnovili práci v 09:00 SELČ. \"V době stávky bylo možné vypravit zhruba dvě třetiny plánovaných nákladních spojů. Přednost měly vlaky důležité pro zajištění provozu průmyslových podniků,\" uvedly v tiskové zprávě DB. Vzhledem k tomu, že se v době stávky nahromadily nákladní vlaky na seřaďovacích nádražích, potrvá podle dopravce návrat k pravidelnému provozu až do soboty.

Mluvčí DB Achim Stauss uvedl, že každý den stávky způsobil firmě ztrátu zhruba deset milionů eur (275 milionů Kč).

Svaz GDL svolal stávku kvůli sporu s vedením DB o pracovní podmínky. Odbory požadují zvýšení mezd o pět procent a zkrácení pracovní doby z 39 na 38 hodin týdně, zároveň chtějí smluvně stanovit maximální počet odsloužených přesčasů. Svaz GDL navíc žádá, aby při jednání s DB zastupoval kromě strojvůdců i další profesní skupiny, především průvodčí, zaměstnance jídelních vozů a posunovače. Ty dosud zastupují konkurenční odbory EVG.

Spor se táhne už od loňského léta a loni na podzim kvůli němu strojvůdci stávkovali už šestkrát. Nyní svaz GDL hrozí dalším protestem v příštím týdnu, pokud od vedení DB nedostane písemné záruky, že firma splní požadavky odborů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK