Podnikatelská nálada v Německu byla v dubnu nejlepší za téměř rok

24.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 24. dubna (ČTK) - Podnikatelská nálada v Německu se v dubnu šestým měsícem v řadě zvyšovala, překonala odhady a dostala se na nejvyšší úroveň za téměř rok. Oznámil to dnes mnichovský výzkumný institut Ifo. Zpráva tak podle analytiků naznačuje, že největší evropská ekonomika má na začátku druhého čtvrtletí solidní podmínky k růstu.

Index podnikatelské nálady v dubnu stoupl na 108,6 bodu z březnových 107,9 bodu a dostal se nejvýše od loňského června. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali nárůst na 108,4 bodu.

Mnichovský institut sestavuje index nálady na základě měsíčního průzkumu mezi přibližně 7000 firmami. Podnikatelé ocenili mimo jiné nižší ceny ropy a slabší kurz eura.

\"Německá ekonomika pokračuje v rozmachu,\" citovala agentura DPA šéfa Ifo Hanse-Wernera Sinna.

Firmy v dubnu lépe hodnotily svoji současnou situaci. Její dílčí ukazatel se proti březnu zvýšil nečekaně výrazně o 1,8 bodu na 113,9 bodu. Ve výhledu na příštího půl roku jsou ale firmy překvapivě pesimističtější. Ukazatel podnikatelských očekávání klesl o 0,4 bodu na 103,5 bodu, ačkoliv se čekal nárůst.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Loni vykázala růst o 1,6 procenta, což bylo nejrychlejší tempo za poslední tři roky.

Německá vláda ve středu zvýšila odhad letošního růstu domácí ekonomiky na 1,8 procenta a se stejným tempem růstu počítá i příští rok. Předchozí prognózy předpokládaly, že hrubý domácí produkt Německa se v letošním roce zvýší o 1,5 procenta a napřesrok o 1,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK