Francie zůstala nejdůležitějším obchodním partnerem Německa

24.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Wiesbaden (Německo) 24. dubna (ČTK) - Největším obchodním partnerem Německa loni zůstala Francie, nadále se však zvyšoval význam Číny. Obchodní výměna s Ruskem naopak zaznamenala výrazný pokles, vyplývá z údajů, které dnes zveřejnil spolkový statistický úřad. České republice patří 11. místo a je o jednu příčku výše než Rusko.

Hodnota vzájemného obchodu mezi Francií a Německem loni stoupla o 3,3 procenta na 169,4 miliardy eur (4,7 bilionu Kč). Na druhém místě skončilo Nizozemsko a třetí byla Čína. Objem vzájemného obchodu s Čínou loni stoupl o 8,9 procenta na 154 miliard eur a statistický úřad zdůraznil, že Čína zaznamenává v posledních letech výrazný růst na úkor Francie.

Nicméně Francie je už 54 let nejdůležitějším příjemcem německého zboží. V loňském roce se ale vývoz z Německa do Francie zvýšil pouze o 1,9 procenta, zatímco vývoz do Číny, která je třetím největším vývozním trhem Německa, stoupl o 11,3 procenta. Druhým nejvýznamnějším trhem pro německé zboží byly Spojené státy.

Prudce naopak loni klesl objem obchodu s Ruskem. Příčinou jsou jednak sankce, které na Rusko v souvislosti s ukrajinskou krizí uvalily některé západní státy, jednak hospodářský pokles Ruska. Vývoz z Německa do Ruska se tak snížil o 18,1 procenta a dovoz z Ruska klesl o 6,9 procenta. Podle vývozu se Rusko v žebříčku nejvýznamnějších obchodních parterů Německa propadlo na 13. místo z předloňské 11. příčky, podle dovozu pak na desáté místo ze sedmého.

Největším dovozcem do Německa je Nizozemsko. Za ním je Čína a až potom Francie.

Česká republika je pro Německo 11. nejdůležitějším obchodním partnerem, celková hodnota obchodu mezi oběma zeměmi loni činila 70,4 miliardy eur (1,9 bilionu Kč). Stejná příčka patří České republice rovněž podle objemu dovozu do Německa. Česko je zase pro Německo 12. nejdůležitějším vývozním trhem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK