Čtvrtletní zisk American Airlines vzrostl na téměř dvojnásobek

24.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. dubna (ČTK) - Zisk největší světové letecké společnosti American Airlines Group vzrostl v prvním čtvrtletí proti stejnému období loňského roku na téměř dvojnásobek, tržby ale kvůli silnému dolaru mírně klesly. K růstu ziskovosti dopomohly zejména výrazně nižší ceny paliva, sdělil dnes přepravce.

Čistý zisk společnosti stoupl na 932 milionů dolarů (23,6 miliardy Kč) ze 480 milionů USD před rokem a bez započtení jednorázových položek firma vydělala 1,2 miliardy dolarů. Zisk na akcii mírně překročil odhady analytiků v anketě agentury Reuters.

Tržby světové letecké jedničky klesly meziročně o 1,7 procenta na 9,8 miliardy dolarů. Jednotkové výnosy na cestujícího a kilometr se rovněž snížily o 1,7 procenta. Vedle růstu domácí měny k tomu přispělo oslabování ekonomiky v zemích Latinské Ameriky.

Firma v prvním čtvrtletí platila za letecké palivo o 42 procent méně než rok předtím. Náklady bez započtení paliv se přitom firmě zvýšily o 5,8 procenta.

American Airlines Group vznikla v roce 2013 fúzí společností American Airlines a US Airways. Pro mateřskou společnost původních American Airlines, zvanou AMR, byla fúze cestou k opuštění režimu soudní ochrany před věřiteli, do kterého vstoupila v listopadu 2011.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK