Ceny ropy si drží zisky, jsou blízko letošních maxim

24.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. dubna (ČTK) - Světové ceny ropy si dnes udržují zisky předešlých dní a pohybují se v blízkosti letošních maxim. Ropný trh tento týden oživil s pomocí napětí na Blízkém východě a pomohl mu i slabší kurz amerického dolaru. Pokračující boje v Jemenu vyvolávají obavy o dodávky ropy z Blízkého východu.

Cena severomořské ropy Brent s dodáním v červnu kolem poledne SELČ získala necelého půl dolaru na 65,30 dolaru za barel. Během dne vystoupila na 65,69 USD, což byla její nejvyšší úroveň od 10. prosince.

Americká lehká ropa WTI po čtvrtečním vzestupu až na letošní maximum 58,41 USD naopak oslabila o 70 centů na 57,05 USD. Tento měsíc už ceny ropy získaly téměř deset dolarů za barel a WTI zpevňuje šest týdnů za sebou.

Ve čtvrtek ceny ropy vystoupily o více než dva dolary na barel. Trh reagoval na pokračování saúdskoarabských náletů proti šíitským povstalcům v Jemenu. Jemen sice není významným producentem ropy, zemí však prochází klíčová cesta pro dodávky této suroviny z Blízkého východu do Evropy.

Vzestup cen termínových kontraktů posledních týdnů ukazuje podle analytiků na to, že finanční komunita sází na brzký obrat cenového cyklu, což je ale v rozporu s tím, co očekávají producenti. Velké ropné společnosti zvažují další škrty investic do rozvoje těžby, protože čekají delší období nízkých cen.

Mnozí analytici poukazují na to, že situace na trhu růst cen nepodporuje. Země ropného kartelu OPEC nyní těží téměř dva miliony barelů denně nad úrovní poptávky, což je nejvyšší přebytek za poslední desetiletí, uvedla agentura Reuters na základě svých údajů a odhadů. Nynější cenový růst by navíc mohl přimět ke zvyšování produkce flexibilní americké těžaře ropy z břidlicových ložisek.

\"Tvrdá fakta mluví spíše pro nízké ceny,\" řekl Reuters Eugen Weinberg z německé Commerzbank. \"Kdyby ceny dál rostly, je docela pravděpodobné, že se obnoví práce na nedokončených vrtech v USA,\" uvedl analytik Virendra Chauhan z firmy Energy Aspects.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 65,30 64,85 New York - Nymex WTI červen 57,05 57,74

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK