Dolar oslaboval kvůli neuspokojivým údajům o ekonomice USA

24.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. dubna (ČTK) - Americký dolar dnes oslaboval kvůli zprávě o pokračujícím poklesu zakázek na kapitálové zboží ve Spojených státech. Euro se vůči dolaru vyšplhalo na dvoutýdenní maximum, později však o své zisky přišlo kvůli obavám ohledně finančních potíží Řecka.

Kolem 17:00 SELČ se jednotná evropská měna prodávala za 1,0830 USD. Ve srovnání se čtvrtečním závěrem se tak její kurz téměř nezměnil. Během dne se přitom vyšplhal až na 1,09 USD. Vůči japonskému jenu dolar oslabil o 0,35 procenta na 119,10 JPY a vůči britské libře se jeho kurz snížil o 0,5 procenta na 1,5130 USD.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že zakázky na kapitálové zboží bez zahrnutí vojenské techniky a letadel se ve Spojených státech v březnu snížily o 0,5 procenta. Tyto zakázky jsou důležitým indikátorem investičních plánů amerických podniků.

\"Vyvolává to další obavy ohledně výkonu americké ekonomiky a zvyšuje to tlak na dolar,\" uvedla analytička Sireen Harajiová ze společnosti Mizuho. Slabý hospodářský růst by mohl přimět americkou centrální banku (Fed) k odkladu zvyšování úrokových sazeb, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK