Babiš: Zákon o evidenci tržeb by měla vláda projednat 6. května

26.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. dubna (ČTK) - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce předložit návrh zákona o elektronické evidenci tržeb na jednání vlády 6. května. Vyplývá to z jeho vyjádření v dnešním pořadu Partie televize Prima. Ministerstvo financí (MF) si od on-line evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky a lepší výběr daní, a to hlavně daně z přidané hodnoty (DPH). Inspirací pro zavedení byly zkušenosti z Chorvatska.

Evidence by se měla týkat ubytovacích a stravovacích služeb, velkoobchodu a maloobchodu. U dalších činností bude záležet na tom, jak provoz systému vyhodnotí Finanční správa. MF stále počítá se spuštěním evidence tržeb od ledna 2016, které bude předcházet testování systému.

Babiš dnes potvrdil, že ministerstvo společně s tím navrhuje snížit sazby DPH v oblasti stravovacích služeb z 21 na 15 procent a zavádí jednorázovou slevou 5000 korun pro všechny poplatníky daně z příjmů fyzických osob, kterým v daném roce vznikla povinnost evidovat tržby.

S elektronickou evidencí tržeb však nesouhlasí řada subjektů, včetně opozičních TOP09 a ODS.

Babiš se také vyjádřil k debatě nad rozpočtem pro příští rok, kde MF navrhuje schodek 70 miliard korun. Například by chtěl jednat o selektivním navyšování platů ve veřejné správě. Platy bych měly podle něj více stoupnout například ve školství nebo kultuře. Zároveň se Babiš podle svých slov nebrání zvyšování minimální mzdy, naopak opět odmítl kvůli neprůhlednému hospodaření ve zdravotnictví navyšování plateb zdravotního pojištění za státní pojištěnce.

sos mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK