Zisk Deutsche Bank klesl o polovinu kvůli právním sporům

26.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 26. dubna (ČTK) - Čistý zisk největší německé bankovní společnosti Deutsche Bank se v letošním prvním čtvrtletí meziročně snížil o polovinu na 559 milionů eur (15,4 miliardy Kč). Hospodářské výsledky negativně ovlivnily rozsáhlé náklady související s právními spory. Poklesu zisku nedokázal zabránit ani téměř čtvrtinový nárůst tržeb.

Čtvrtletní zisk navíc zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej v anketě agentury Reuters odhadovali v průměru na 665 milionů eur. Celkové tržby se přitom zvýšily o 24 procent na téměř rekordních 10,4 miliardy eur.

Banka ve čtvrtletí vynaložila 1,5 miliardy eur na posílení rezerv, ze kterých hradí náklady spojené s právními spory. Tento týden se Deutsche Bank dohodla, že zaplatí úřadům ve Spojených státech a Británii rekordních 2,5 miliardy dolarů (zhruba 63 miliard Kč) za urovnání obvinění z manipulace s klíčovými úrokovými sazbami.

V pátek večer banka oznámila restrukturalizační plány zahrnující prodej divize Postbank, která se soustředí na drobné klienty. V rámci snahy o posílení ziskovosti hodlá Deutsche Bank také omezit aktivity v investičním bankovnictví a snižovat náklady.

Deutsche Bank nicméně v pátek uvedla, že hodlá \"zůstat přední globální bankou sídlící v Německu\". Podrobnější informace o restrukturalizačních opatřeních oznámí v pondělí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK