Americké akcie v pondělí oslabily, Apple rostl

28.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. dubna (ČTK) - Americké akcie v pondělí oslabily v čele s biotechnologickými společnostmi. Vzhůru však zamířily akcie technologické firmy Apple, která po skončení oficiální části obchodování ohlásila výrazný nárůst čtvrtletního zisku.

Dow Jonesův index, jenž zahrnuje akcie třiceti předních podniků, klesl o 0,23 procenta na 18.037,97 bodu. Širší index S&P 500 se snížil o 0,41 procenta na 2108,92 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite ztratil 0,63 procenta a uzavřel na 5060,25 bodu.

Akcie farmaceutické společnosti Mylan oslabily o téměř šest procent poté, co firma odmítla nabídku na převzetí ze strany většího konkurenta Teva Pharmaceuticals. Ten minulý týden uvedl, že je za převzetí Mylanu ochoten zaplatit zhruba 40 miliard dolarů (přes bilion Kč).

Společnost Apple v pondělí oznámila, že zvýšila čtvrtletní zisk o třetinu na 13,6 miliardy dolarů (344 miliard Kč), a to zejména díky silné poptávce po telefonech iPhone. Čtvrtletní výsledky tento týden zveřejní i řada dalších amerických podniků, včetně automobilky Ford, výrobce léků Pfizer a ropného gigantu Exxon Mobil.

Na devizovém trhu se euro vůči americkému dolaru vyšplhalo až na třítýdenní maximum. Jednotná evropská měna těží z nadějí na pokrok při jednání o finanční pomoci Řecku, za kterými stojí změny ve složení týmu řeckých vyjednávačů.

Euro během pondělí vystoupilo až na 1,0925 USD, tedy na nejvyšší úroveň od 7. dubna. Později však o většinu zisků přišlo a prodávalo se za 1,0883 USD. Oproti pátku tak vykazovalo nárůst o pouhých 0,1 procenta.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK