Akcionáři O2 dnes rozhodnou o rozdělení firmy a dividendě

28.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Akcionáři O2 dnes budou rozhodovat o rozdělení firmy na operátora pod názvem O2 a na správce infrastruktury Cetin. Na programu je také schválení dividendy z loňského hospodaření ve výši 13 Kč na akcii. Vyplývá to z pozvánky společnosti na valnou hromadu. Mezi akcionáři má přes 83 procent PPF Petra Kellnera, která vyčlenění infrastruktury prosazuje.

O2 bude podle projektu rozdělení dál poskytovat telekomunikační služby a bude vlastnit mobilní frekvence. Do nově vytvořené firmy Cetin přejde infrastruktura, tedy pevné sítě, mobilní vysílače a datová centra. Od rozdělení si management slibuje efektivnější fungování obou částí. O2 by měla flexibilněji reagovat na požadavky trhu, Cetin zase poskytovat ve větší míře služby infrastruktury i dalším zájemcům.

Do Cetinu má přejít majetek v odhadní ceně 46,9 miliardy korun. Všichni akcionáři O2 získají ke každé akcii jednu akcii Cetinu, která nebude veřejně obchodovatelná. Těm, kteří s rozdělením vyjádří na valné hromadě nesouhlas, O2 vyplatí za akcie Cetinu odstupné. Jeho výši stanoví znalecký posudek.

Akcionáři budou rovněž hlasovat o výplatě dividendy v celkovém objemu 4,103 miliardy korun. Loni firma vyplácela 18 korun na akcii, tedy o pět korun více než letos. Navrhované datum splatnosti dividendy je 28. května.

Minoritní akcionáři mohli již před valnou hromadou poprvé využít možnost korespondenčního hlasování. Hlasovalo jich kolem 4000, tedy více než desetina celkového počtu.

O2 má zhruba pět milionů mobilních zákazníků a 1,3 milionu uživatelů pevných linek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK