Od čtvrtka omezí ředitelství silnic kvůli provozu drobné opravy

28.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Od čtvrtečního odpoledne do neděle do večera budou kvůli očekávanému většímu provozu pozastaveny všechny drobné opravy na tuzemských silnicích. Silničáři tak nebudou například malovat dopravní značení nebo vyspravovat drobné výtluky. Velké několikakilometrové uzavírky včetně modernizace dálnice D1 nicméně zůstanou. ČTK to dnes řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Studecký.

\"Velké opravy jako například práce mezi Brnem a Vyškovem nebo oprava dálnice u pražského Chodova není možné na den nebo na čtyři dny zastavit,\" uvedl Studecký. Na D1 tak čekají motoristy celkem čtyři velké uzavírky. Kromě výše uvedených rovněž silničáři modernizují dálnici v úseku Větrný Jeníkov - Jihlava mezi 104. a 113. kilometrem a mezi Lhotkou a Velkou Bíteší mezi 153. a 163. kilometrem.

Nový asfaltobetonový povrch pokládají od konce března silničáři i u Brna od 204. do 210. kilometru směrem na Vyškov. Opravit zde mají i mosty, svodidla a odvodnění vozovky.

Úsek od pražského Chodova do Průhonic se letos opravuje už druhým rokem. Podobně jako v předchozím úseku u Brna jde o jednu z nejvíce zatížených částí dálniční sítě v ČR. \"Na vozovce se v současné době vyskytují lokální výtluky, podélné a příčné nerovnosti a trhliny,\" zdůvodnilo nutnost oprav ředitelství silnic. Opravit je rovněž nutné svodidla, mostní závěry a odvodňovací systém.

Ještě během letošního roku by v rámci modernizace dálnice měly být zahájeny opravy dalších třech úseků dálnice, a to mezi Ostrovačicemi a Kývalkou, Hvězdonicemi a Ostředkem a Měřínem a Velkým Meziříčím. Podstatně blíže k zahájení prací mají první dva z uvedených, u třetího úseku dosud výběrová komise nevybrala vítěze výběrového řízení na jeho realizaci.

Nejvytíženější tuzemská dálnice je zhruba deset let za svou životností. Celá modernizace mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru by podle odhadů ministerstva mohla stát asi 14 miliard korun. Stavba je rozdělená na 21 úseků, které se mají modernizovat postupně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK