Panasonic díky restrukturalizaci výrazně zvýšil celoroční zisk

28.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. dubna (ČTK) - Zisk japonského výrobce elektroniky Panasonic v minulém finančním roce do konce března o čtvrtinu vzrostl a navázal na silný růst předešlého roku. Plyne to z dnešního sdělení společnosti. Firmě se vyplácí radikální restrukturalizace, v níž se přesouvá k novým oborům, jako je výroba automobilových komponentů. Odklání se naopak od produkce televizorů a dalších tradičních produktů spotřební elektroniky.

Celoroční provozní zisk vzrostl o 25 procent na 382 miliard jenů (80,6 miliardy Kč) a překonal vlastní odhad firmy na úrovni 350 miliard jenů. Panasonic to podle agentury Reuters odůvodnil silnou poptávkou po svých produktech pro automobilový průmysl, ale také příznivým vlivem slabšího kurzu jenu.

K produktům pro automobilový průmysl patří hlavně baterie a elektronické komponenty. Panasonic pro tento rok čeká další nárůst zisku na 430 miliard jenů.

Panasonic se začal zbavovat značné části svých aktivit po letech ztrát v divizi spotřební elektroniky. Firma se na poli televizorů a mobilních telefonů dostala z jedné strany pod tlak levné asijské konkurence, z druhé strany jí podíl na trhu ukrajovaly technologičtí giganti, jako je americký Apple a jihokorejský Samsung.

Panasonic na českém území vyrábí televizory a další zboží v Plzni a v Pardubicích. Letos plzeňská továrna přebírá část výroby a pracovníků ze zrušené továrny v Krompachách na východním Slovensku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK