Ropa mírně zdražuje, podpořilo ji napětí kolem Perského zálivu

28.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 28. dubna (ČTK) - Světové ceny ropy byly ke konci dnešního obchodování po celodenním kolísání mírně nad úrovní pondělního závěru. Trh podpořily obavy z geopolitického napětí po zprávě, že se Írán zmocnil nákladní lodi v Hormuzském průlivu.

Cena severomořské ropy Brent kolem 18:30 SELČ vykazovala nárůst o 0,4 procenta na zhruba 65,10 dolaru za barel a předtím se dostala až na 65,49 USD. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu přidávala asi 0,3 procenta na 57,20 USD.

Americké ministerstvo obrany uvedlo, že íránští vojáci vstoupili na palubu lodi, která patří dánské společnosti Maersk, ale plula pod vlajkou Marshallových ostrovů. Vypálili na ni varovné výstřely a snažili se ji přimět, aby vplula k íránským břehům. Podle prvních zpráv se íránské námořnictvo zmocnilo americké nákladní lodi, na které bylo 34 členů posádky. To však Američané popřeli.

Írán v minulosti už několikrát vyhrožoval, že Hormuzský průliv zablokuje na protest proti zahraničním sankcím, které vyvolal íránský jaderný program. Touto námořní cestou proplouvají tankery převážející až pětinu těžené ropy.

\"Napětí je v tomto regionu s blížící se jadernou dohodou mezi Íránem a Spojenými státy tak velké, že jakákoli událost spojovaná s Američany má na ceny ropy okamžitý dopad,\" řekl agentuře Reuters John Kilduff z newyorského hedgeového fondu Again Capital.

Ropu podporoval slabší dolar, jehož index vůči koši měn dnes klesl na osmitýdenní minimum. V první polovině dne ceny spíše klesaly kvůli očekávání, že zásoby ropy na americkém trhu minulý týden vzrostly na nová rekordní maxima.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 65,08 64,83 New York - Nymex WTI červen 57,17 56,99

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK