Do třeboňských lázní loni přijel rekordní počet hostů-35.000

29.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Třeboň (Jindřichohradecko) 29. dubna (ČTK) - Do třeboňských lázní loni přijel rekordní počet hostů - 35.000. Meziročně jich bylo víc asi o 500, zvýšil se počet samoplátců. ČTK to dnes řekla obchodní ředitelka Sabina Kodlová. Letošní rok by mohl být zase úspěšnější, Bertiny lázně se v dubnu otevřely veřejnosti po tříměsíční rekonstrukci za 52 milionů korun. Zvýšil se komfort klientů i zaměstnanců, přibylo wellness procedur.

Rekonstrukce se týkala především léčebných provozů. Zmodernizovány byly slatinné procedury, vodoléčba, bazénové šatny, technologické zařízení přípravy slatiny a postaven byl nový výtah. Celé lázně se tak staly bezbariérovými. Hlavním investorem bylo město, které je stoprocentním vlastníkem lázní: z celkových nákladů zaplatilo 42,5 milionu korun. Zbytek investovaly lázně ze svého rozpočtu.

K modernizaci se město odhodlalo po dvaceti letech od poslední přestavby Bertiných lázní a po revitalizaci ubytování za 170 milionů korun v Lázních Aurora. Důraz byl kladen na ideální využití prostoru, zjednodušení pracovních úkonů zaměstnanců a dosažení maximálního komfortu pro pacienty. Rekonstrukce se týkala plochy o výměře 750 metrů čtverečních.

Investice vytvořila prostor pro rozšíření wellness procedur s využitím tradičního přírodního léčivého zdroje - slatiny. Bertiny lázně tak nově nabízejí Třeboňský slatinný rasul. \"Procedura je kombinací aplikace marockého jílu (rasulu) a třeboňské slatiny na celé tělo, následuje pobyt na takzvané slunečné louce - na vyhřívaných lehátkách pod infrazářiči a parní lázeň s tropickou sprchou,\" popsala primářka Bertiných lázní Ivana Zezulová. Pro dvě osoby hodinová terapie přijde na 1100 korun.

Modernizace lázní podle nového ředitele Milana Kramárika nekončí, i když město a lázně ji budou muset financovat ze svého, protože se neotevírá žádný nový dotační titul. V Bertiných lázních se zaměří na gastro a ubytování, v Lázních Aurora na modernizaci balneoprovozu. Připravuje se také revitalizace městského parku u lázní. Radnice na její studii podle starostky Terezie Janisové vyčlenila v letošním rozpočtu 300.000 korun.

Tradice lázeňství v Třeboni sahá do roku 1883. Dnes Městské slatinné lázně Třeboň nabízejí léčebné a relaxační pobyty ve dvou komplexech. Poblíže historického centra jsou to Bertiny lázně, u rybníka Svět potom Lázně Aurora, které letos slaví 40 let existence. Proslavené jsou léčbou nemocí pohybového aparátu prostřednictvím rašeliny z třeboňských blat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK