Šéf Besipu: Zvýšení rychlosti na 150 kilometrů je scestné

29.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. dubna (ČTK) - Zvýšit na vybraných úsecích dálnic nejvyšší rychlost na 150 kilometrů v hodině je scestné ve chvíli, kdy se Česká republika potýká s nárůstem počtu usmrcených při dopravních nehodách. ČTK to řekl vedoucí oddělení Besip na ministerstvu dopravy Martin Farář. Trendem okolních zemí je podle něho naopak omezování nejvyšší povolené rychlosti.

Možnost zvýšení rychlosti na vybraných úsecích dnes schválila Sněmovna v novele zákona o provozu na pozemních komunikacích. Navýšení ze současných 130 na 150 kilometrů v hodině navrhl poslanec ODS Ivan Adamec. \"Neznamená to automatické zvýšení, je to pouze možnost,\" zdůraznil Adamec. Zvýšení rychlosti, se kterým ministerstvo dopravy nesouhlasí, by bylo podle něj možné povolit pouze za dobrého počasí a nízké intenzity dopravy a signalizovat ho budou elektronické značky.

Vloni na českých silnicích zemřelo 631 lidí, meziročně o 48 více. Podle Faráře člověk ve vysoké rychlosti úplně jinak chápe vzdálenosti, má kratší dobu na reakci, aby na stejné vzdálenosti zvládl obdobný manévr jako při nižší rychlosti. Problém by působily i kamiony, proti nimž by se osobní vozidla pohybovala téměř dvojnásobnou rychlostí.

cfr rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK