České dráhy zveřejní hospodaření za loňský rok

29.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. dubna (ČTK) - České dráhy zveřejní ve čtvrtek hospodářské výsledky za loňský rok. Kvůli vyššímu počtu cestujících a s tím souvisejícím růstem tržeb je proto možné očekávat lepší výsledek než v roce 2013, kdy skupina prodělala téměř dvě miliardy korun. Kladný výsledek oznámil dopravce vloni v pololetí, kdy v zisku skončila nákladní doprava reprezentovaná dceřinou společností ČD Cargo.

Mírný nárůst cestujících o 840 tisíc na 170 milionů za rok 2014 oznámil dopravce už začátkem letošního února. Podle společnosti souvisí vyšší zájem o cestování na železnici s investicemi do vozidlového parku. V poslední době dopravce například nakoupil jednotky Railjet pro mezistátní linku z Prahy do Štýrského Hradce přes Brno a Vídeň, nebo starší klimatizované vagony od rakouských drah ÖBB.

Hospodářské výsledky státního dopravce budou zajímat i ratingovou agenturu Moody´s, která v současnosti hodnotí České dráhy známkou Baa3. Té už byli letos manažeři drah prezentovat hospodaření a plán rozvoje společnosti v Miláně, nyní se očekává návštěva agentury v Praze. \"Nejde jen o výsledky samotné, i když jsou důležité. Jde i o plány a strategii managementu,\" uvedl mluvčí společnosti Radek Joklík.

Hlavní podíl na předloňské ztrátě skupiny Českých drah měla osobní doprava, která se meziročně propadla do ztráty 1,8 miliardy korun. Nákladní doprava naopak skončila se ziskem 522 milionů korun po téměř dvoumiliardové ztrátě rok předtím. Skupina Českých drah, do níž dále patří například Výzkumný ústav železniční a poskytovatel datových služeb ČD Telematika, zaměstnává na 25.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK