Aerolinky easyJet se ve fiskálním pololetí vrátily k zisku

12.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. května (ČTK) - Britská nízkonákladová letecká společnost easyJet v prvním pololetí fiskálního roku vykázala zisk před zdaněním sedm milionů liber (267,4 milionu Kč) ve srovnání se ztrátou 53 milionů GBP ve stejném období loni. Aerolinkám pomohly nízké ceny pohonných hmot, příznivý vývoj směnných kurzů a příznivý závěr lyžařské sezony. Firma však současně upozornila, že dubnová stávka ve Francii bude mít na její hospodaření negativní dopad.

Tržby za šest měsíců do konce března stouply o 3,8 procenta na 1,767 miliardy liber. EasyJet přepravil v pololetí 28,9 milionu cestujících, což je o 4,4 procenta více než ve stejném období předchozího roku. Kapacita přepravy stoupla o 3,6 procenta.

Zimní období obvykle bývá pro aerolinky ztrátové, protože létá méně cestujících. Do zisku se dostávají až v letní sezoně.

Kvůli dubnové stávce zaměstnanců řízení letového provozu ve Francii musela firma zrušit asi 600 letů. Stávka jí podle agentury Reuters sníží zisk o zhruba 25 milionů liber.

EasyJet je druhou největší nízkonákladovou leteckou společností v Evropě za Ryanairem. Podnik má flotilu více než 200 airbusů a létá do více než 30 zemí. Zaměstnává zhruba 8000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK