Reuters:Privatizace přístavu Pireus pokračuje, Řecko čeká nabídky

14.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 14. května (ČTK) - Řecko požádalo tři společnosti, aby do září předložily závazné nabídky na koupi většinového podílu v největším řeckém přístavu Pireus. Informovala o tom dnes agentura Reuters, která se odvolává na nejmenovaného činitele blízkého privatizačnímu procesu. Krajně levicová řecká vláda tak zřejmě nabízí ústupek mezinárodním věřitelům, kteří po Aténách požadují hospodářské reformy výměnou za vyplacení slíbené finanční pomoci.

Řecko loni vybralo čínskou společnost Cosco Group a čtyři další firmy na užší seznam zájemců o většinový podíl v tomto rušném řeckém přístavu. Prodej byl zastaven, když se letos k moci dostala současná levicová vláda premiéra Alexise Tsiprase. Má se za to, že pokračování prodeje je jedním z velkých ústupků, které premiér Tsipras během pokračujících rozhovorů o podmínkách uvolnění zbývající finanční pomoci mezinárodním věřitelům slíbil.

Podle zdroje Reuters mají o přístav stále zájem tři z původních pěti firem: Cosco, která v přístavu již působí, a dále nizozemská APM Terminals a společnost International Container Terminal Services se sídlem na Filipínách.

Zájemce má získat podíl 51 procent s možností zvýšit ho do pěti let na 67 procent, pokud investuje 300 milionů eur (8,2 miliardy Kč), sdělil zdroj Reuters. \"Vítěze chceme vyhlásit na konci září nebo začátkem října,\" dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK