Spotřebitelská důvěra v USA se v květnu nečekaně zhoršila

15.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. května (ČTK) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se v polovině května nečekaně snížila. Zhoršilo se jak hodnocení současné situace, tak očekávání do budoucna, plyne z dnešních předběžných výsledků pravidelného průzkumu Michiganské univerzity. Celkový index důvěry klesl na 88,6 bodu z dubnové úrovně 95,9 bodu.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že index bude na 96 bodech. Na počátku roku přitom vystoupil souhrnný ukazatel důvěry na jedenáctileté maximum téměř 100 bodů.

Ukazatel, který vyjadřuje, jak spotřebitelé hodnotí současnou situaci v ekonomice, sestoupil o 7,2 bodu na 99,8 bodu. Složka spotřebitelských očekávání klesla podobným tempem na 81,5 bodu.

Ekonomové sledují údaje o spotřebitelské důvěře velmi pozorně a snaží se z nich odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Tato kategorie se na hrubém domácím produktu (HDP) USA podílí asi dvěma třetinami.

Americká ekonomika v prvním čtvrtletí dál prudce zpomalila tempo růstu, a to na 0,2 procenta po vzestupu o 2,2 procenta v předešlém kvartálu. Ještě ve třetím čtvrtletí HDP vzrostl o pět procent. Na nečekaně slabý výkon největší světové ekonomiky mělo částečně vliv špatné počasí, které zasáhlo spotřebitelskou poptávku, ale také silný kurz dolaru a stávky v přístavech na západním pobřeží USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK