Index PX v uplynulém týdnu klesl o 0,2 procenta na 1026 bodů

15.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Akcie na domácím trhu v uplynulém týdnu mírně ztratily. Index PX klesl o 0,2 procenta na 1026 bodů. Největší ztrátu zaznamenaly cenné papíry O2, nejvíc posílily akcie Pegasu Nonwovens. Vyplývá to z výsledků burzy. Minulý zkrácený týden akcie posílily o 0,2 procenta.

\"Uplynulý týden se investoři zaměřili na pokračující výsledkovou sezónu, Řecko, průběžná makroekonomická data a na MS v hokeji. Výsledková sezóna nadále pokračuje v zajetých kolejích, tedy výrazné překročení očekávání na úrovni čistého zisku, ale lehké zklamání na úrovni tržeb,\" uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček. Domácí hokejový šampionát vyvrcholí tento víkend a domácí celek bude hrát maximální možný počet zápasů.

Akcie O2 v uplynulém týdnu ztratily 15,5 procenta a klesly na 180 Kč. Pozitivní vyznění solidních hospodářských výsledků bylo přetlačeno informací o vyřazení titulu z indexů MSCI. Naopak nejvíce rostoucí akcie Pegas Nonwovens zpevnily o 4,9 procenta na 776,4 Kč. Na titulu se neobjevila žádná kurzotvorná informace. Za pokračujícím růstem může být spekulace o potenciálním zařazení titulu do MSCI indexů namísto vyřazované O2.

Příští týden bude nadále v hledáčku investorů výsledková sezóna, kdy čísla zveřejní Philip Morris nebo VIG, dění na dluhopisových trzích a makroekonomické ukazatele, kterých však bude spíše méně. Dění kolem Řecka bude opětovně viditelné v médiích, ale podle Vaníčka se nečeká žádný výrazný posun. \"Celkově jsme na příští týden neutrální a neočekáváme výraznější posuny v ocenění. Hlavním ukazatelem mohou být nadále státní dluhopisy, kde v uplynulých dnech proběhla širší korekce předešlých rekordních hodnot,\" dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK