Čína schválila projekty za stovky miliard, chce podpořit růst

18.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 18. května (ČTK) - Čína schválila projekty na výstavbu železničních spojů a systémů podzemní dráhy za 250 miliard jüanů (974 miliard Kč). Oznámila to dnes podle agentury Reuters čínská Národní rozvojová a reformní komise (NDRC). Čína má druhou největší ekonomiku na světě. Její růst ale zpomaluje a komunistická vláda v Pekingu zvyšuje úsilí, jak jej podpořit.

Zelenou dostalo šest projektů, mezi nimiž je například systém podzemní dráhy v Čcheng-tu, největším městě na jihozápadě Číny. Další projekty se týkají železniční dráhy spojující města Čching-tao a Ťi-nan na východě země, či dvou nových železničních spojení mezi městy v autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko a vysokorychlostní železniční trati z Pekingu do Šen-jangu, hlavního města provincie Liao-ning na severovýchodě Číny.

Pětice projektů byla schválena v prvních dvou měsících roku, šestý projekt dostal zelenou v květnu, uvedla komise.

Čínský hospodářský růst zpomalil v letošním prvním čtvrtletí na šestileté minimum sedm procent. Na slabším růstu se podepsal útlum poptávky na domácím trhu i v zahraničí. Čínští činitelé minulý týden nařídili bankám, aby nepřestaly poskytovat finanční prostředky na stavební projekty, které rozběhly místní vlády.

Údaje čínského ministerstva financí z minulého čtvrtka pak ukázaly, že fiskální výdaje Číny se v dubnu v meziročním srovnání zvýšily o 33,2 procenta. V březnu meziroční nárůst dosahoval 4,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK