Ceny ropy se příliš nemění, vliv na ně má i silnější dolar

18.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 18. května (ČTK) - Ceny ropy dnes navzdory počátečnímu růstu zůstávají bez výraznějších změn, i když americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si udržela mírné zisky. Vliv má zejména silnější kurz dolaru, který omezil poptávku po komoditách. Investiční banka Goldman Sachs navíc snížila odhad cen ropy na příštích pět let.

Cena severomořské ropy Brent vykazovala kolem 19:00 SELČ pokles o 0,7 procenta na zhruba 66,35 dolaru za barel. Během dne se přitom vyšplhala až na 67,88 dolaru za barel. Americká ropa WTI naopak 0,1 procenta přidávala a pohybovala se kolem 59,75 USD.

Ropa nejprve zdražovala kvůli zprávám o postupu ozbrojenců z hnutí Islámský stát v Iráku a o obnovených leteckých úderech koalice vedené Saúdskou Arábií proti šíitským povstalcům v Jemenu. Později se však vývoj na trhu otočil, protože výrazně posílil americký dolar. Silnější dolar zvyšuje ceny ropy a dalších komodit z pohledu držitelů ostatních měn, což má negativní dopad na poptávku.

\"Skutečnost, že síla dolaru se navzdory výraznému geopolitickému napětí na Blízkém východě projevuje na trhu s ropou, ukazuje, že ne všichni jsou přesvědčeni, že by nedávný růst cen ropy měl pokračovat,\" uvedl analytik Tariq Zahir ze společnosti Tyche Capital Advisors.

Banka Goldman Sachs ve své víkendové zprávě zvýšila odhad průměrné ceny Brentu pro letošní rok na 58 dolarů z dříve předpokládaných 52 dolarů. Odhad na období 2016 až 2019 ale snížila, a to na 60 až 65 dolarů. Na rok 2020 předpověděla pokles na 55 dolarů.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 66,34 66,81 New York - Nymex WTI červen 59,75 59,69

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK