Moskva prý už nežádá odklad ukrajinské asociační smlouvy

18.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. května (ČTK) - Rusko nepožaduje odklad platnosti asociační smlouvy mezi Ukrajinou a Evropskou unií, podle ministra hospodářského rozvoje Alexeje Uljukajeva stačí využít čas, který je do konce roku k dispozici. Uljukajev to dnes v Bruselu řekl novinářům po třístranném jednání mezi Ruskem, Ukrajinou a EU.

Smlouva o přidružení Ukrajiny, jejíž součástí je dohoda o vytvoření zóny volného obchodu, má vstoupit v platnost první den příštího roku. Dokument byl podepsán už loni, ale na nátlak Moskvy byla jeho platnost odložena. Rusko dalo několikrát najevo, že si přeje další odklad, případně změnu textu či připojení dodatků. V minulosti hrozilo, že po přidružení Ukrajiny k EU omezí přístup ukrajinských výrobků na ruské trhy.

Podle eurokomisařky pro obchod Cecilie Malmströmové, která na dnešním jednání zastupovala EU, Uljukajev žádné podobné výhrůžky ani žádosti nezopakoval. \"Nevyslechli jsme žádné hrozby. Jednání proběhlo ve velmi konstruktivní atmosféře,\" řekla eurokomisařka.

Její slova potvrdil i ministr Uljukajev. \"O odkladu (platnosti smlouvy) jsme nejednali. Takový návrh jsme nepředložili, máme za to, že je třeba maximálně využít ten čas, který máme k dispozici. Připravili jsme úkoly pro naše experty tak, abychom odpovědi dostali bez dalšího odkladu,\" konstatoval ruský ministr.

Kyjev na dnešním jednání zastupoval ministr zahraničí Pavlo Klimkin, který přivítal, že Moskva pochopila nemožnost dalších odkladů či úprav smlouvy. Podle Malmströmové jsou problémy spíš na straně Ukrajiny, která zatím neplní všechny podmínky potřebné ke vstupu smlouvy v platnost. Zbývá ještě prosadit změnu legislativy, což by se během příštích sedmi měsíců mělo podařit.

Podle ruské agentury TASS se do konce června sejde skupina expertů z Ruska, Ukrajiny a EU, aby společně posoudili další kroky. Na závěr jednání bylo přijato komuniké, podle něhož se účastníci rozhovorů \"shodli na potřebě znásobit úsilí tak, aby Rusko nemělo obavy v souvislosti s plněním asociační smlouvy mezi Ukrajinou a EU\".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK